Pääkaupunkiseudun mielenkiintoisimmat taidemuseot

Pääkaupunkiseudun mielenkiintoisimmat taidemuseot

Helsinki ja koko pääkaupunkiseutu pitävät sisällään monia mielenkiintoisia nähtävyyksiä taiteen ja historian ystäville. Oikeita paikkoja aiheeseen tutustumiseen ovat alueen lukuisat taidemuseot. Kotimaisen taiteen historiaan tutustuva saa samalla rautaisannoksen tietoa myös koko maan historiasta, joten pelkästään taidenautinnosta ei ole kyse.

Tässä artikkelissa esitellään lyhyesti pääkaupunkiseudun mielenkiintoisimmat kohteet, joissa kannattaa vierailla.

Ateneum on loistava kohde raiteilla matkustaville

Ateneum on huippuluokan taidemuseo, joka sijaitsee rautatieaseman vieressä ja sieltä löytyvä kokoelma on Suomen laajin taidekokoelma. Museon monipuoliseen antiin kuuluvat kotimaisia kärkinimiä, kuten vaikkapa Gallen-Kallela ja Albert Edefeltin maalauksia. Suomalaisen kansallisgallerian teoksien lisäksi Ateneum on myös monen kansainvälisen teoksen koti. Uusituissa tiloissa on esillä muun muassa Vincent Van Goghia ja Ilja Repiniä sekä veistoksia ja muuta taidetta.

Kansallismuseo on oikea paikka, mikäli Suomen historian eri vaiheet kiinnostavat

Museo sijaitsee Finlandia-taloa vastapäätä ja se on hyvä paikka vierailla vaikkapa koko perheen voimin. Taiteen lisäksi Kansallismuseossa järjestetään monenlaista opettavaista ohjelmaa ja paras aika vierailulle on ehdottomasti kesäaikaan.

Kiasma on Suomen nykytaiteen museo

Kiasma löytyy Helsingistä, aivan Mannerheimin patsaan vierestä ja se kätkee sisälleen kiehtovan ja joillekin jopa käsittämättömän näköistä taidetta. Museosta löytyy monenlaista taidetta ja perinteisten maalausten lisäksi nähtävänä on myös vaikuttavia taideinstallaatioita sekä veistoksia. Kiasma kuuluu Ateneumin ohella Suomen kansallisgalleriaan.

Helsingin Kaupunginmuseo, sotamuseo, Amos Anderson ja EMMA

Helsingin Kaupunginmuseo pitää sisällään kuusi erillistä museota, joista keskeisin sijaitsee Senaatintorilla. Kaikki kuusi museota ovat pääsymaksuttomia ja niissä vierailemalla saa hyvän kuvan siitä millaista elämä oli Helsingissä läpi sen historian. Museon näyttelyissä esitellään vanhan ajan elämää. Vierailija näkee miten ennen pukeuduttiin, millaiset olivat vankityrmät ja millaisissa asunnoissa elettiin. Näyttävin ja parhaalla paikalla sijaitseva museo on Hakaniemen huvila, jonka kahvio on hyvä ja edullinen levähdyspaikka museoihin tutustujalle.

Sotamuseo on tärkeä paikka suomalaisille. Suomen historiasta ja ylipäätään Suomesta itsenäisenä maana ei voi keskustella ilman, että mainitaan Suomen sodat. Puolustusvoimien ylläpitämässä ja Kruununhaassa sijaitsevassa sotamuseossa voi tutustua Suomen koko sotahistoriaan alkaen 1100 -luvun muinaisista sodista aina nykypäivän suomalaisiin rauhanturvaoperaatioihin saakka.

Sotamuseon päärakennuksen lisäksi Suomenlinnassa on kaksi muuta osaa, jotka kuuluvat samaan kokonaisuuteen. Toinen on sotamuseo Maneesi ja toinen on jännittävä sukellusvene Vesikko, johon voi kesäisin tutustua.

EMMA – eli Espoon Modernin taiteen museo on Espoon Tapiolassa sijaitseva taidemuseo. Museossa on kattava tarjonta kotimaista sekä ulkomaalaista modernistista taidetta, nykytaidetta sekä designia. EMMA:n muuhun toimintaan kuuluu myös konservointi, tutkimus sekä dokumentointi.

Amos Andersonin taidemuseon kokoelma on puolestaan Suomen suurin yksityinen taidekokoelma. Nykyään taidekokoelmaan kuuluu noin 6000 teosta, joista suurin osa on maalauksia, veistoksia, piirustuksia, grafiikkaa sekä mittava kokoelma valokuvia. Lisäksi Amos Andersonin taidemuseossa on pysyvästi esillä Sigurd Frosteruksen nimeä kantavan säätiön taidekokoelma.

Museoiden pääsymaksut

Jokainen museo hinnoittelee pääsymaksunsa ja muut palvelunsa itse. Useassa kohteessa käyvän kannattaa ostaa museokortti, jolla pääsee vuoden ajan ilmaiseksi sisään yli kahteensataan museoon ympäri maan. Helsinki Card- kortilla saa tuntuvia alennuksia pääkaupunkiseudulla ja sen voi ostaa 24-72 tunniksi. Useassa museossa on olemassa päiviä, jolloin ovet ovat auki ja sisälle pääsee maksutta. Kannattaakin seurata museoiden omia verkkosivuja!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *