Suomen tunnetuimmat keikkapaikat

Suomen tunnetuimmat keikkapaikat

Suomessa on eniten raskasta musiikkia soittavia yhtyeitä maailmassa väkilukuun suhteutettuna. Suuri määrä yhtyeitä tarvitsee luonnollisesti suuren määrän keikkapaikkoja ja niitähän Suomesta löytyy! Tarkastellaan hetki muutamia kaikkein tunnetuimpia venueita ympäri maan:

Tavastia

Keikkapaikoista puhuttaessa monelle tuleekin ensimmäisenä mieleen juuri Tavastia. Helsingin Kampissa osoitteessa Urho Kekkosen katu 4-6 sijaitseva Tavastia-Klubi on alun perin palvellut ihmisiä nimellä Hämis. Nimi juontaa juurensa siitä, että vuonna 1931 Hämäläis-Osakunnan rakennuttaneessa talossa toimi jo 50-luvulta saakka suosittu tanssipaikka.

Tavastia muuttui pelkästään elävän musiikin klubiksi 1990-luvun alussa ja se on eräs Euroopan vanhimmista rock-klubeista. Tavastia on myöskin siinä mielessä harvinainen klubi, sillä se sijaitsee aivan kaupungin keskustassa. Keikkapaikkana Tavastia on laajalti tunnettu ulkomaita myöden ja yhdysvaltalainen radiopersoona, ammattilaisrullalautailija, televisiotähti sekä musiikkivideo-ohjaaja Bam Margera on kehunut Tavastiaa “maailman parhaaksi rock-klubiksi”.

Vuonna 2010 Tavastia juhlisti kunnioitettavaa 40-vuotisjuhlavuottaan ja samalla juhlavuoden kunniaksi perustettiin klubin nimeä kantava palkinto, joka jaetaan vuosittain ja jonka arvo on 1000 euroa. Palkinnon tarkoitus on kannustaa nousevia lahjakkuuksia ja edistää elävää musiikkia Suomessa.

Pakkahuone

Tampereen keskeisellä paikalla viihteennälkäistä kansaa palvelee Tullikamarin Kulttuurikeskus. Tullikamarin pakkahuone on toimittanut kaupungin pitkässä historiassa monenlaista virkaa alkuperäisen tullaustoiminnan jälkeen. Punakaartin varastona Tullikamarin pakkahuone toimi vuonna 1918 ja siitä on vieläkin luodinreiät muistona.

Tullitoiminta kuitenkin loppui 1980-luvulla pakkahuoneella ja näin tilat vapautuivat muuhun käyttöön. Tampereen maine perinteisenä rock-kaupunkina sekä sen pitkä historia teollisuuspaikkakuntana ovat olleet rakennuspalikoita sille tapahtumakululle, mikä lopulta johti Pakkahuoneen muuntautumiseen kulttuuriväen käyttöön. Tullikamari toimikin kehtona monenlaiselle kulttuuritapahtumalle kuten Tampereen Teatterin esittämille näytöksille. 1986 saatiin läpi muun muassa Juice Leskisen, Pate Mustajärven sekä Epe Heleniuksen tukema ehdotus, että teatterikauden jälkeen Pakkahuone vapautuisi elävän musiikin käyttöön.

Klubin puoli remontoitiin 1988, jonka jälkeen se ristittiin Tullikamarin Klubiksi. Kolmipäiväiset avajaiset levisivät Pakkahuoneen sekä Klubin ja jopa ulos pystytetyn teltan käsittämälle festivaalialueelle. Tampereen vilkas bänditoiminta piti huolen siitä, että ohjelmaa riitti eikä ulkomainenkaan esiintyjä ollut ennennäkemätön vieras keikkapaikalla. Pakkahuone remontoitiin vuonna 1991 jonka jälkeen tilat ja olosuhteet paranivat entisestään ja loppu onkin historiaa.

Tanssisali Lutakko

Lutakko sijaitsee Keski-Suomen sydämessä, Jyväskylässä. Kiinteistöä hallinnoi Jyväskylän Elävän Musiikin Yhdistys, JELMU joka perustettiin vuonna 1989. Samana vuonna Lutakossa sijaitseva vanha leipomorakennus koki muodonmuutoksen yhdistyksen toimitilaksi ja rock-klubiksi joka sai nimekseen Tanssisali Lutakko. Ensimmäisen keikkansa rock-klubina Lutakko isännöi marraskuussa 1990.

Vuosituhannen vaihteen jälkeen vuonna 2003 Lutakon menestyksekäs tie oli vaarassa katketa kun Lutakonniemen aluetta alettiin kehittää uusia liike- ja asuinkortteleita silmälläpitäen. Kuitenkin jo seuraavana vuonna Jyväskylän kaupunginhallitus päätti viisaasti, että tulevaa asemakaavaa muutetaan siten, että Tanssisali Lutakko voi jatkaa toimintaansa entiseen malliin. Lutakon tarina sai uuden luvun 2005 kun päätettiin, että rakennus peruskorjataan 2,7 miljoonalla eurolla. Remontin jälkeen Lutakko sai lisää harjoittelutiloja muusikoille, työhuoneita taiteilijoille sekä teatterin ja joogasalin.

Muita keikkapaikkoja

Suomessa jokainen suuri jäähalli kuten Hartwall-arena ja vastaavat ovat hyviä keikkapaikkoja. Usein unohdetaan myös Ruotsin- ja Tallinnan-laivat, jotka ovat vuosi vuodelta lisänneet isojenkin nimien kiinnittämistä ohjelmistoonsa. Turussa sijaitseva verraten pieni Klubi on niin ikään nousemassa suosituimpien keikkapaikkojen joukkoon Seinäjokelaisen Rytmikorjaamon ohella.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *